Sivas’ın hangi ilçelerinde Alevi var?
Sivas Alevileri: Bölgenin yerlileri olan Koçgiri Alevileri, Sivas’ın belirli bölgelerinde, özellikle Zara ve İmranlı ilçelerinde 500 yıldır yaşamaktadır. Sivas Alevilerinin çoğu Avşar, Beydili, Çepni ve Koçgiri Alevileri gibi çeşitli kabilelerden oluşmaktadır. Yaklaşık 600 Alevi köyünün yaklaşık 30’unda Zaza kökenli Aleviler bulunmaktadır.
En çok Alevi hangi ilçede?
Tablo ve haritalardan da anlaşılacağı üzere Alevi nüfusu Ardahan, Çorum ve Kahramanmaraş üçgeninde yoğunlaşmıştır. Bu üçgen (Sivas, Erzincan, Tunceli, Tokat, Çorum, Kahramanmaraş, Malatya, Amasya, Erzurum, Yozgat, Bingöl, Adıyaman, Elazığ, Muş, Kars, Ardahan, Bayburt) Alevi nüfusunun %75’inden fazlasının kaynağıdır.
Sivas Gürün’de Alevi var mı?
Köylere bağlı mezraların da Sünni olduğu gözlemlenmiştir. (69), Reşadiye (47), Yuva (150). Mezralarda yaklaşık 20 Alevi hane bulunmaktadır.
Sivas şarkışla Alevi mi?
Bu sayıma göre ilçenin toplam nüfusu 43.788’dir. Bunların 3.250’si Alevi, geri kalanı Sünni’dir. Yüzde olarak ifade edersek %89’u Sünni Hanefi, %3’ü Sünni Şafi ve %8’i Alevi’dir.
Sivas Kangal ilçesi Alevi mi?
Sivas ili, Alevi-Bektaşi geleneğinde şüphesiz çok önemli bir yere sahiptir. Sivas ilinin Kangal ilçesinin Alevi-Bektaşi geleneğinde özel bir yere sahip olduğunu söylersek yanılmış olmayız. Kangal ilçesinde yaşayan Alevi topluluklarının çoğunluğunun Türkmen Alevi olduğunu söyleyebiliriz.
Siva’da ne kadar Alevi var?
İl merkezinin nüfusu 233.153, merkez ilçeye bağlı köylerin nüfusu 46.535, ilin toplam nüfusu ise 695.528’dir. Bunlardan 77.
Sivas Çepni Alevi mi?
Günümüzde Karadeniz bölgesine yerleşen Hepniler ağırlıklı olarak Sünni mezhebine mensupken, Batı Anadolu ve Rumkale’den gelen Hepniler ise Alevi mezhebine mensuptur.
Tokatın hangi ilçesi Alevi?
Reşadiye, Alevi ve Bektaşi geleneğinde çok önemli bir yere sahiptir. Reşadiye ilçesinde yaşayan Alevi topluluklarının Türkmen Aleviler olduğunu söyleyebiliriz.
Amasya Göynücek Alevi mi?
Alevi köyü olan köyde Kırlangıç Çatı adında bir cemevi bulunmaktadır.
Gürün Malatya mı Sivas mı?
GürünÜlkeTürkiyeİlSivasCoğrafi BölgeDoğu Anadolu BölgesiKöy sayısı6020 satır daha
Sivas Gürün hangi boy?
Oğuz Kağan destanına göre Alkaevli (Alkarevli) boyu 24 Oğuz boyundan biridir. Günümüzdeki yerleşke Sivas civarındadır.
Sivas Hafik Alevi mi?
Sözlü gelenekten aldığımız verilere göre Beydili köylüleri kendilerini Oğuz Beydili aşiretinin ve Sıraç aşiretinin mensubu olarak görmektedirler. Köyün tamamı Anadolu Aleviliğine mensup Anşa Bacılı Alevilerinden oluşmaktadır.
Sivas’ın hangi ilçeleri Alevi?
Zara ve İmranlı’daki Koçgiri Alevileri Yaklaşık 500 yıldır bölgede yaşayan Koçgiri Alevileri, Sivas’ın Zara ve İmranlı ilçelerinde yaşıyor.
Sivas Ortaköy Alevi mi?
Ortaköy, Emlek bölgesindeki en büyük köy olduğundan, Alevi geleneklerinin yaşandığı ve sürdürüldüğü en önemli köylerden biridir. Bu nedenle bu köy bir araştırma alanı olarak seçilmiştir. Bu köy, Türkmen-Alevi kültürünün incelenmesi için önemli bir merkez olarak kabul edilmektedir.
Sivas Otluk Köyü Alevi mi?
İlker Atlı, Otluk köyü hakkında şu bilgileri verdi: “Sivas’ın Şarkışla ilçesine ve Akçakışla belediyesine Şarkışla’ya 40 km uzaklıkta bir Alevi köyüdür.
Sivas Doğanşehir Alevi mi?
Doğanşehir’in yerleşik nüfusu olarak bilinen ve bölgenin en büyük Alevi topluluğunu oluşturan Balıyan aşireti, Ağuiçen Dergâhı’na bağlı kişilerden oluşmaktadır.
Çepniler Alevi mi?
Batı Anadolu’da ağırlıklı olarak Balıkesir, Çanakkale, Manisa, İzmir ve Denizli’ye yerleşmişlerdir. Bu bölgedeki Çepni halkı yalnızca Alevi mezhebine mensuptur.
Sivas Hafikliler Alevi midir?
Sözlü gelenekten aldığımız verilere göre Beydili köylüleri kendilerini Oğuz Beydili aşiretinin ve Sıraç aşiretinin mensubu olarak görmektedirler. Köyün tamamı Anadolu Aleviliğine mensup Anşa Bacılı Alevilerinden oluşmaktadır.
Sivas Gemerek Alevi mi?
Gemerek ilçesi Sivas’ın en kalabalık ilçelerinden biridir. İlçe yoğun bir Sünni ve Alevi Türk nüfusuna sahip bir yerleşim yeridir. İlçe merkezinde ve bazı kasaba ve köylerde Sünni ve Alevi Türk nüfus birlikte yaşamaktadır. Bazı köylerde Bulgar göçmen Türkler de yaşamaktadır.